27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου

27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου

Την Τετάρτη 22 Ιουλίου και μετά την συνάντησή της,  η οργανωτική επιτροπή του 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ,  προχώρησε στην προετοιμασία και των τελευταίων εκκρεμοτήτων ούτως ώστε το τελικό πρόγραμμα να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Θεατρικές και  μουσικές παραστάσεις ετοιμάζονται από ερασιτέχνες, ιδιώτες, ομάδες και πολιτιστικούς φορείς.  Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ  2015 θα ανοίξει με την πλήρη αφήγηση  του ιστορικού έργου Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου,  την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου  με μία μοναδική, για την ιστορία του απόδοση, από όλο το Ρέθυμνο.
Και κλείνει την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, με την μεγάλη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη.
Σημαντική στιγμή, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα είναι η μουσική εκτέλεση, από τους Latinitas Nostra του έργου «Αντηχήσεις Ι: Κρήνη Rimondi»  το οποίο δημιούργησε ο έγκριτος και αγαπημένος ρεθυμνιώτης μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κυριακάκης,  μετά από πρόταση του Γιώργου Κουμεντάκη και ανάθεση από την επιτροπή του 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ.
Ο ίδιος ο κ.Κυριακάκης ανέφερε:
«Με χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόταση του αναγεννησιακού φεστιβάλ Ρεθύμνου, να γράψω μουσική για τον αιρετικό πλην διεγερτικά προκλητικό οργανικό συνδυασμό των υπέροχων Latinitas  Nostra.
Οι αντηχήσεις Ι: κρήνη Rimondi σηματοδοτούν την έναρξη ενός προσωπικού συνθετικού κύκλου που φιλοδοξεί να συνδυάσει λειτουργικά, φόρμες και γλώσσες φαινομενικά ασύνδετες, με συγκεκριμένη -κάθε φορά- στόχευση.
Εδώ επιχειρώ την ηχητική περιγραφή μια φανταστικής συνάντησης του “δικού μας” Στέλιου Φουσταλιέρη με το βενετσιάνο συνθέτη Antonio Vivaldi. Μια εκτός χρόνου συνάντηση, στο στενό πίσω από τα βρυσάκια. Ηχητικές οπτασίες του παρελθόντος -κι ελπίζω του μέλλοντος- αντηχούν στα σοκάκια, σ' ένα παράδοξο τελετουργικό, έναν εναγκαλισμό-ξόρκι στα πάσης φύσης τεχνητά όρια και διακρίσεις.
Το έργο αφιερώνεται στη μνήμη του αγαπημένου δασκάλου μου Λυκούργου Αγγελόπουλου που πάντα -ανάμεσα σε πολλά ακόμη- με προέτρεπε να ερευνήσω σχέσεις και συνάφειες ανάμεσα στην κρητική και τη βενετσιάνικη μουσική.
Από καρδιάς ευχαριστώ το Γιώργο Κουμεντάκη για την ενθάρρυνση να γράψω αυτή τη μουσική και για την ιδέα του να συνεργαστώ με το συγκεκριμένο οργανικό σύνολο.»
Να υπενθυμίσουμε ότι το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ  2015 όπως και όλο το έτος  2015 είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Νίκου Μαμαγκάκη.


Η οργανωτική επιτροπή  του 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Δήμου Ρεθύμνης.